10 juni 2017 tot 11 juni 2017: Lenteweekend 2017

Verslag Lenteweekend dag 1 (10 juni 2017) door Steven  Dhaese en Kristel

Na Naked Bikes en sportieve “kettingmotoren” te hebben bereden met veel jeugdig en sportief enthousiasme, wou ik toch wel een beetje meer accent leggen op het aspect touring. Kwestie van de partner  een beetje meer comfort te geven om samen  nieuwe avonturen te kunnen opzoeken.  Of was het de leeftijd en de eerste grijze haren die me dit deden besluiten?  Daar moet ik nog even over nadenken. Zo gezegd zo gedaan en een jaartje terug een “Touringmachientje”  aangeschaft.  Lid worden van de club was de logische stap, nog versneld door positieve feedback van een collega. Eventjes de website bezien, een verslagje gelezen, een roadbook bekeken.  De goesting was er direct.  Nu nog een eerste gelegenheid afwachten (drukke agenda weet je wel..). En ja 10 en 11 juni stonden al snel geblokkeerd in de agenda.

Op tijd opgestaan, want de eerste keer wil je niet te laat zijn, ook al is het een “vanaf.. uur”. Bij ons in Ertvelde scheen de zon en de weersvooruitzichten waren schitterend. Mijn paardjes stonden al te trappelen met 25 liter supervitamientjes aan boord.  Drie kwartiertjes later wachtte ons een warm onthaal.  We werden meteen opgemerkt door Annemie die kwam kennismaken en ons direct een gerust gevoel gaf(take it easy). We kregen de nodige attributen (drankjetons en eetbonnetjes, alle belangrijke info voor onderweg..) en koffie en een koek erbovenop.  Wij waren alvast klaar om vanuit deze prachtige locatie “De Volksabdij” over de Oosterschelde te toeren en de deltawerken eens te bekijken.  Zo kwamen we voorbij Oesterdam, Philipsdam, Grevelingendam.. Er blijken zo’n 13 van die deltawerken nodig te zijn om een watersnoodramp zoals die van 1953, met  1836 doden, te voorkomen. Het innovatieve bouwwerk was pas helemaal af in 1997. (Wist je datjes van mijn beste vriend Mr. Google).  Wel allemaal grappige namen tegengekomen onderweg zoals Schuddebeurs, Duiveland, Dirksweg,..  (Hollanders zeker..)  Zo vervolgden we onze weg over Neeltje Jans richting eerste stop.  Het smaakt naar meer.  Na ons drankje op het gezellige terras in Kamperland bestijgen we onze “fiets” en rijden langsheen Middelburg via de Westerscheldetunnel (tot 60m diep en 6,6 km lang), Terneuzen en Philippine (hier moet je eens mosseltjes komen eten), richting strand in Breskens.  Ondertussen schijnt de zon volop en is het vakantiegevoel ten volle aanwezig, met  vanuit het restaurant zicht op zee (Westerschelde), strand (overkant is Vlissingen) en zon, en de inwendige mens krijgt versterking.  Het laatste stukje van de dag brengt ons via Cadzand.  Deze Zeeuws-Vlaamse badplaats mag het predicaat  “Heilzame Zeebadplaats” voeren. Misschien ook de moeite om later eens te ontdekken.  De rest van de route naar de eindstop van de eerste dag vergde wel een beetje inventiviteit met dank aan een aantal wegenwerken.  ’t Kan ook aan mij liggen natuurlijk [grijze haren :-) ].  Een beetje avontuur mag wel, en ten slotte had ik de indruk dat de meesten snel  de paardjes veilig gestald hadden (met dank voor de goede zorgen) en de weg naar terras en/of het zjitje (vertaling : zeetje) snel hadden gevonden.  ’t Was daar ook niet “van den drogen tap” zoals ze in Nieuwpoort zeggen, lekker aperitiefje  en de nodige dranken bij het lekkere buffet.  Het kostte geen moeite om in te slapen, maar ook niet om op te staan, want er wachtte ons dag twee met waarschijnlijk meer van hetzelfde.  Deze bevindingen worden neergepend door andere collega motards.  Rest mij in elk geval een pluim en een welgemeende dankjewel te geven aan de organisatie, die alles vlekkeloos deed verlopen, en de gemoedelijke, fijne sfeer onder alle gelijkgestemde  zielen.  Voor ons smaakt het in elk geval naar meer.  Vandaar : hasta la vista!

 

 

Verslag Lenteweekend dag 2 (11 juni 2017) door Patrick Couttenier

Rond 9 uur zondag vertrekken we onder een prachtige morgenzon  uit domein 'De Westhoek' in Oostduinkerke na een lekker en overvloedig diner op zaterdagavond waar ook de wijn en het bier voor sommigen rijkelijk hadden gevloeid.  We trokken ons - ontdaan van binnenvestjes - op gang langs Veurne, Houtem, Bulskamp en De Moeren richting "Frans-Vlaanderen", waar vele gemeenten namen dragen die nog Vlaams klinken.  Voor velen in de groep wellicht een ongekende streek en eerste kennismaking ; voor anderen, waaronder ondergetekende 'Westfluut' een beetje een ritje op 'memory lane' met herinneringen aan een mooie jeugd in de Westhoek.  Wie herkende de mooie klokketoren op het marktje van Bergues uit "Bienvenue chez les Chtis" (salut Biloute ! ) waar de 'facteur' de liefde verklaarde aan zijn vriendin via de beiaard...  We raakten de randen van het 'parc regional du marais' en de wegen werden wat bochtiger richting de Franse heuvels zoals oa de Casselberg en de Catsberg.  Mooi pleintje overigens daar in Cassel met een leuke ongedwongen sfeer en vele terrasjes.   Ook het stadje Saint-Omer is best mooi met historische gebouwen en nodigt uit om er eens wat meer tijd door te brengen.  Rond de middag strandden we in Terdeghem-Steenvoorde waar een lekker en uitgebreid middagmaal - vis of vlees naar keuze - in een opwarmend restaurant met molen werd genoten. 

Ondertussen was het kwik flink opgelopen inderdaad en was het een verademing terug op snelheid in de wind te kunnen rijden.  Laatste etappe van de tweedaagse ging richting West-Vlaamse heuvels via Boeschepe.  We reden België binnen over de Zwarte Berg - waar het elke zondag over de Noord-Franse shoppende en consumerende koppen lopen is - en zo verder door over de Rode Berg om dan af te slaan richting Loker.  Daarna volgde een leuke landelijke rit door Dranouter (van het festival jawel !), langs de Kemmelberg (van Gent-Wevelgem en de rally van Ieper voor de liefhebbers), richting Wulvergem en finaal langs Ploegsteert om daar de nationale weg te nemen richting Menen.  Daar werd het laatste glas van de vriendschap gedronken alvorens voldaan en gelukkig huiswaarts te brommen.  Een zeer geslaagd lenteweekend onder magnifieke weersomstandigheden in aangenaam gezelschap was alweer voorbij.  Nu weer uitzien naar de volgende bijeenkomst !